De Europese Unie is maandag een stap dichterbij de nieuwe softwareoctrooiwet gekomen. Met deze wet moet het voor technologiebedrijven eenvoudiger zijn hun vindingen in Europa te patenteren. Volgens tegenstanders zal dit innovatie remmen omdat met name kleinere bedrijven hierdoor worden weggedrukt. Voorstanders zeggen dat de wetgeving juist innovatie bevordert. Tegenstanders bleken de afgelopen tijd terrein te hebben gewonnen, maar uiteindelijk zijn ze geen stap verder gekomen. Verschillende Europese ministers kwamen maandag in Brussel bijeen om over de belangrijke richtlijn te stemmen. Zij hebben deze richtlijn, waarover in mei 2004 al voor het eerst overeenstemming ontstond, nu formeel bekrachtigd. Eerder deze week werd al duidelijk dat het slechts een hamerstuk zou worden, dit tot onvrede van de tegenstanders.

Herstart

Het besluit van de ministers betekent dat het proces om tot wetgeving te komen weer kan worden herstart. Het proces werd in december tot halt gebracht. Het Europese Parlement en de Europese ministers liggen al tijden met elkaar overhoop over de kwestie. De voorgestelde richtlijn was een doorn in het oog van het EP, dat in eerste lezing het voorstel torpedeerde met allerhande amendementen. Het doel was te voorkomen dat zakelijke ideeën en pure software zouden leiden tot octrooien. De meeste van de voorgestelde wijzigingen werden echter niet in het definitieve stuk opgenomen, waardoor het EP zich gepasseerd voelde.

Microsoft

Een voorstel van het parlement om het hele voorstel over te doen, blijkt het echter niet te hebben gehaald. Maar het laatste woord is nog niet gezegd. De tekst van de richtlijn gaat nu ter discussie naar de leden van het Europees Parlement. Aangenomen mag worden dat veel leden zich andermaal laten horen aangezien ze zich nog steeds gepasseerd voelen. Niet alleen parlementsleden zijn bezorgd over de richtlijn, die inmiddels al is verwelkomd door bedrijven als Microsoft, Nokia, Ericsson, Adobe, Apple en Dell. Ook in de verschillende Europese landen ontstaat een toenemende angst voor een te ver reikende wetgeving.

Nederland

Belangrijkste tegenstander is Polen, dat al eerder hard aan de bel trok. Het land wil niet dat computerprogramma's gepatenteerd kunnen worden. Uiteindelijk hebben ook Nederland, Letland, Hongarije, Denemarken, Portugal en Cyprus formeel hun bezorgdheid geuit. Het parlement en de Europese Raad moeten nu proberen tot overeenstemming te komen. Het is de vraag of dat gaat lukken gezien de grote kloof die er op dit moment gaapt tussen de opvattingen. Eerder al, in 2003, weigerde de Raad een door het parlement voorgestelde wijziging op te nemen waarbij software bij de wetgeving zou worden uitgesloten.