Alleen apparatuur die voldoet aan stringente Brusselse effici├źntie-eisen krijgt het Energy Star label. Het scala producten met het label loopt uiteen van simpele scanners tot desktop pc's. Energy Star is onderdeel van een Europese strategie om energieverbruik terug te dringen en klimaatverandering een halt toe te roepen.

"De nieuwe Energy Star richtlijn zal fabrikanten stimuleren om zuinige apparaten te ontwikkelen. Het doel van de EU om energieverbruik terug te dringen komt zo steeds dichterbij", zei Andris Piebalgs, Europees commissaris voor energiebeleid.

Amerikaans idee

Het Energy Star programma is oorspronkelijk een Amerikaans idee. De Amerikaanse overheid wilde met het programma zuinige producten promoten bij de consument. De energiestickers werden in eerste instantie vrijwillig aangebracht op apparaten. In het begin voornamelijk op computerproducten.

CO2-uitstoot

De ict-industrie is volgens Computable wereldwijd verantwoordelijk voor twee procent van de CO2-uitstoot. Volgens Simon Mingway, een groene analist voor onderzoeksbureau Gartner, kan die uitstoot verminderd worden door bewuster gebruik. De ict zou een belangrijke rol kunnen spelen in de vermindering van de overige 98 procent.

De CO2-emissie van de ict zou omlaag kunnen door gebruik te maken van SaaS, virtualisatie, thin clients , betere koelingen en zuinige apparatuur. Door de enorme groei van de sector verwacht Mingway dat de vraag naar energie uiteindelijk weer zal stijgen.

Bijdrage van ict

De echte slag die de ict kan bijdragen aan klimaat verbetering ligt op een ander vlak. De sector zou oplossingen moeten bieden bij klimaatcontrole van gebouwen, het zuiniger maken van transport, communicatiemiddelen ter vervanging van fysiek reizen en stimulering van elektronische handel.