Mededingingscommissaris Neelie Kroes

hoopt dat economische steun bedrijven op deze manier sneller bereikt.

Voorheen moest voor alle economische hulp keer op keer toestemming worden gevraagd aan de EU. Voldoet de subsidie aan bepaalde richtlijnen, dan hoeft die toestemming niet meer te worden gevraagd.

Overheden kunnen met minder bureaucratische rompslomp geld geven aan bedrijven om bijvoorbeeld banen te creëren, concurrentie te bevorderen of het milieu beter te maken. Overheden mogen tot 7,5 miljoen euro aan subsidie verlenen. Dat bedrag mag ook zonder toestemming van de EU worden verstrekt als een klein of middelgroot bedrijf schoner wil gaan werken.

Innovatie

Lidstaten moeten op deze manier eenvoudiger kunnen investeren in beloftevolle sectoren. Kroes hoopt vooral dat veel van het geld voornamelijk terecht kan komen bij onderzoek en innovatie. Ook jonge, creatieve bedrijven moeten gaan profiteren van de nieuwe richtlijnen. Die kunnen voor innovatieve projecten nu sneller subsidie krijgen van hun eigen overheid.

Grote bedrijven worden niet helemaal vergeten, zij kunnen nu sneller geld ontvangen voor grootschalige R&D projecten. Ook voor emancipatieprojecten kan makkelijker geld worden vrijgemaakt.

In praktijk blijken vooral grote bedrijven te profiteren van subsidieregelingen, omdat kleine ondernemingen zich baan door de bureaucratie en regeltjes weten te banen.

De maatregel scheelt volgens de EU hoop overbodig papierwerk. Vrijwel alle investeringen die nu onder de nieuwe richtlijnen vallen werden in het verleden sowieso goedgekeurd. Nu hoeft daar niet meer eerst de administratieve rompslomp aan vooraf te gaan.