Het Europese Hof van Justitie sluit zich aan bij de beslissing van de Europese Commissie dat rechtenorganisaties geen nationale muzieklicenties moeten kunnen afdwingen, schrijft persbureau Reuters. Licenties moeten kunnen gelden voor meerdere landen, aldus het hof. Ontwikkelaars van entertainmentdiensten of verkopers van digitale entertainment kunnen hierdoor makkelijker in meerdere landen tegelijk de royalty's regelen.

De zaak was gestart door 21 rechtenorganisaties en hun koepelorganisatie CISAC. Zij bestreden een beslissing van de Europese Commissie in 2008 die het makkelijker moest maken om pan-Europese licenties af te sluiten voor digitale muziekaanbieders. De Commissie stelde toen ook dat muziekauteurs zelf moeten kunnen kiezen bij welke rechtenorganisatie binnen de EU zij zich aansluiten. Ook daar sluit het Europese hof zich in het vonnis vrijdag bij aan.

Buma/Stemra

In 2008 oordeelde een Nederlandse rechter nog dat de Buma/Stemra haar boekje te buiten was gegaan door een Amerikaanse muzieksite een pan-Europese verkooplicentie te verlenen. De Britse rechtenorganisatie PRS spande daar een kort geding over aan. De PRS betoogde dat BUMA helemaal niet bevoegd is dergelijke licenties te verlenen, want PRS heeft haar die rechten nimmer overgedragen.

Steve Jobs

Een jaar later bleken de belangrijkste partijen in de entertainmentindustrie wel bereid mee te werken aan een pan-Europees licentiemodel. Steve Jobs was namens Apple aanwezig bij de gesprekken en zei dat zijn bedrijf iTunes-content onder gelijke voorwaarden wil aanbieden aan alle Europese consumenten. De Europese Commissie probeert al langer iets te doen aan het oerwoud aan licenties in Europa. Tot nu toe moeten muziekrechten apart voor elk land gekocht worden, met als gevolg verschillen in aanbod en prijzen tussen de EU-landen.

Omstreden nieuwe plannen

Als gevolg van het vonnis wordt het makkelijker om licenties in meerdere landen tegelijk af te sluiten. In Brussel liggen ook plannen die dit nog makkelijker moeten maken door de markt van muzieklicenties transparanter te maken. Dit voorstel moet nog worden geratificeerd. Een deel van de rechthebbenden en artiesten is tegenstander, omdat er een clausule in staat die rechtenorganisaties toestaat om royalty's van muziek die 'niet is geïdentificeerd' en dus niet wordt geclaimd na vijf jaar te houden.