Het is al een keer eerder geprobeerd en dat is destijds niet goed afgelopen. De gedachte achter deze wet is dat nieuwssites (en kranten) inkomsten mislopen omdat sites als Google News linken naar artikelen en deze links vergezellen van een stuk tekst (snippet) uit de artikelen.

Er is in verschillende landen in Europa geopperd om het linken tegen te gaan of linkende sites (in de meeste gevallen Google) te laten betalen voor het linken naar nieuwsartikelen. In Spanje is daar daadwerkelijk een wet voor aangenomen. Google heeft toen als reactie de nieuwsdienst gestopt in dat land. De winsten van de nieuwssites en kranten liep echter flink terug en uitgevers begonnen te klagen en wilden uiteindelijk voorkomen dat de dienst in hun land sloot.

Ook andere landen in Europa hebben geprobeerd een slaatje te slaan met belastingen op het linken en citeren van nieuwsartikelen door Google. In Duitsland, België en Frankrijk heeft men geprobeerd Google te stoppen of te laten betalen voor het linken en quoten van nieuwsartikelen. Een groot deel van de rechtszaken is uiteindelijk uitgedraaid op een schikking.

Voor de gehele Europese unie

Er wordt nu dus opnieuw geprobeerd zo'n wet erdoor te drukken voor de gehele Europese unie. MEP Angelika Niebler heeft samen met andere Duitse MEP's een nieuwe toevoeging naar buiten gebracht waarin wordt gepleit voor een nieuwe copyrightwet.

In de toevoeging wordt overigens niet direct gepleit voor een linktaks (Niebler heeft dat namelijk al een keer eerder geprobeerd in een andere toevoeging welke uiteindelijk was afgekeurd). De strekking is echter wel hetzelfde.

Red de link!

De mensen van de website OpenMedia zijn tegen de toevoeging en hebben een website (SaveTheLink.org) opgezet waar meer informatie gevonden kan worden. Het EU-parlement gaat morgen stemmen over dit wetsvoorstel en via de website van OpenMedia kan je je stem laten horen en aangeven dat je het er niet mee eens bent. Ook raadt de site aan te klagen bij mensen en instanties die daar wat aan kunnen doen.

In Nederland is bijvoorbeeld de Piratenpartij een partij die vecht voor het behoud van de hyperlink.