De commissie erkent dat Europa ver achter blijft bij de VS wat betreft de opkomst van online muziekdiensten. Het probleem is bekend: aanbieders hebben te maken met myriaden rechthebbenden in even zoveel verschillende landen. Het rondkrijgen van licenties is daarom bijna ondoenlijk, terwijl de juridische kosten de pan uitrijzen.

Op dit moment moeten er nog licenties worden verkregen in alle 25 afzonderlijke lidstaten. Dit moet veranderen, zo kondigde de commissie donderdag aan. "De afwezigheid van een pan-Europees licentiesysteem maakt het moeilijk voor nieuwe Europese diensten om van start te gaan. Daarom bereiden we een Europa-wijde copyrightregelgeving voor", zo stelt Charlie MacCreevy, Europees commissaris voor interne markten.

De commissie denkt in het derde kwartaal een concreet wetsvoorstel klaar te kunnen hebben dat een einde maakt aan de huidige situatie. Rechthebbenden kunnen zich dan alleen nog maar bij hun eigen nationale stichting aansluiten. Artiesten en contentprovider moeten vervolgens kunnen kiezen bij welke stichting zij zich aansluiten, zoals in Nederland Buma/Stemra.

De voorstellen zijn verwelkomd door vertegenwoordigers van verschillende Europese downloadsites.

Volgens gegevens van de BSA is de online muziekmarkt in Europa slechts een tiende van die in de VS. In 2004 werd er in Europa voor 28 miljoen euro omgezet, tegen 207 miljoen in de Verenigde Staten.