EU-commissaris voor de Informatiemaatschappij Viviane Reding heeft vrijdag een advies uitgevaardigd aan alle 25 EU-lidstaten. Ze adviseert nationale telecomautoriteiten en energiebedrijven 'obstakels weg te nemen om zich te storten op de markt van internet via het stopcontact'.

Volgens Reding heeft deze vorm van breedbandinternet, ook wel BPL (Broadband over Powerlines) genoemd, een enorm potentieel. Het zou de breedbandpenetratie in heel de EU kunnen verhogen met 5 tot 10 procent. Bovendien zou het investeringen kunnen stimuleren en de concurrentie op de elektriciteitsmarkt kunnen vergroten.

In de EU zijn naar schatting zo'n 200 miljoen stroomkabels die tot in huizen, scholen en bedrijven lopen.

Critici maken zich echter zorgen over internetten via het stopcontact. Het zou storingen kunnen veroorzaken op andere elektrische apparaten. Volgens de Europese Commissie zijn er al veel minder problemen met signaalstoringen dan toen deze technologie nog in de kinderschoenen stond. "Dit bezwaar is niet voldoende om het elektriciteitsnet niet te gebruiken voor internet", aldus het advies van de EU.

Internet via het stopcontact verkeert in veel landen nog in een experimenteel stadium. In Duitsland doen naar verluidt de meeste mensen mee aan een test met internetten via het stopcontact, ongeveer 6700. Daarna volgen Oostenrijk (3000) en Frankrijk (1500).

In Nederland startte Nuon in november 2001 een proef in Arnhem. Anderhalf jaar later besloot de energieleverancier de proeven te staken omdat de technologie te veel beperkingen zou kennen.