<p/>Dat meldt The Wall Street Journal, die zich daarbij baseert op een bron binnen de Europese Commissie. De Commissie is al sinds februari 2000 bezig met een onderzoek naar klachten die zijn ingediend naar aanleiding van de introductie van Windows 2000.

Kleine en middelgrote bedrijven hadden geklaagd dat Microsoft zijn dominante positie in de markt voor pc-besturingssystemen misbruikt om ook in de servermarkt een dominante positie te verwerven.

In 1999 begon de Commissie al een onderzoek naar soortgelijke klachten van Sun over de besturingssystemen Windows 95, 98, NT 4.0 en de opvolgers daarvan. Volgens Sun heeft Microsoft het server-besturingssysteem Windows 2000 zo in elkaar gezet dat het alleen volledig compatibel is met andere computers waarop Windows is geïnstalleerd.

Afgelopen vrijdag verklaarde de Eurocommissaris voor mededinging, Mario Monti, al dat de Europese Commissie serieus werk gaat maken van de zaak tegen Microsoft. In de Verenigde Staten lijkt het klimaat juist om te slaan. De opsplitsing van Microsoft, waartoe rechter Thomas Penfield Jackson de softwarereus vorig jaar opdracht veroordeelde, lijkt steeds onwaarschijnlijker.