Het voorstel van de Commissie is opmerkelijk omdat het Europese Hof van Justitie twee weken geleden nog oordeelde dat de huidige overeenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over het uitwisselen van passagiersgegevens illegaal is.

Europese luchtvaartmaatschappijen melden bij de Amerikaanse douane en beveiligingsdiensten welke passagiers aan boord van de trans-Atlantische vluchten zijn. Dit is in strijd met de privacywetgeving, vindt het Europese Hof van Justitie.

De huidige regelgeving die door het Hof van Justitie is verboden, geldt nog tot 30 september.

De Europese Commissie heeft haast met het invoeren van de nieuwe wet omdat vliegmaatschappijen die weigeren om deze passagiersgegevens door te spelen, een boete kunnen krijgen of door luchthavens geweigerd worden.

Met het nieuwe wetsvoorstel probeert de Europese Commissie nieuwe wettelijke gronden te creëren voor het uitwisselen van deze gegevens. Het wetsvoorstel van de Commissie moet nu door de 25 EU-lidstaten worden goedgekeurd.

De Commissie heeft beloofd om het Europees Parlement om advies te vragen. Formeel heeft het parlement geen rol in de besluitvorming.