De NASA heeft vlak na de aankondiging rond OpenStack tegenover The Register laten weten het instituut Eucalyptus uit zijn eigen Nebula cloud-infrastructuur te halen. Eucalyptus is een platform waarmee een Amazon EC2 cloud-computingplatform wordt nagebootst op Linux. Meerdere Linuxdistributies ondersteunen Eucalyptus.

Het Amerikaanse ruimtevaartinstituut is altijd een van de belangrijkste klanten geweest van Eucalyptus. Nebula is een volledige open source cloud computing infrastructuur die draait op de grids van NASA en de kern uitmaakt van het op maandag bekendgemaakte OpenStack.

Chris Kemp, de CTO van NASA, legt tegenover de website uit dat Eucalyptus in de ban wordt gedaan omdat zijn ontwikkelaars niet bepaald met de broncode overweg konden. Delen van Eucalyptus zijn proprietary, en daar kunnen committers niet aan sleutelen. Kemp verwijst daarmee naar het zogenaamde 'open core'-principe van Eucalyptus: De kern is open source, maar de commerciële tak van Eucalyptus heeft proprietaire code aan deze kern toegevoegd.

Die aanpak kan voor velen nog net door de beugel, maar de NASA wilde juist gaan sleutelen aan de onderdelen die gesloten blijken te zijn. Om die reden heeft het instituut van de grond af een nieuwe compute engine en fabric controller. Nova, zoals de combinatie heet, maakt niet geheel toevallig deel uit van OpenStack.

De klap voor Eucalyptus kan niet te overzien zijn. Omdat NASA een trouwe klant was, gingen er stemmen op dat de gehele Amerikaanse Federale Overheid het platform zou gaan inzetten. Die kansen lijken, met OpenStack, zo goed als bekeken. Bron: Techworld