Eurid, dat verantwoordelijk is voor de uitgifte van de Europese domeinnamen, heeft 74.000 domeinnamen geblokkeerd. Deze zijn eerder dit jaar aangevraagd door spook-registrars, nep-hostingbedrijven. De domeinnamen blijven geblokkeerd totdat de rechter een uitspraak heeft gedaan over de aanvrager van het domein.

"We zijn ervan overtuigd dat de domeinhouders van 74.000 .eu-domeinnamen hebben opgetreden uit naam van een klein aantal registrars. De domeinnaamhouders en de registrars zien we in deze gevallen als één en dezelfde", schrijft Herman Sobrie, juridisch manager bij Eurid.

Bij de verdachte registraties is sprake van contractbreuk met Eurid, beweert het Belgische kantoor. "Omdat registrars alleen voor bestaande klanten domeinnamen mogen registreren en geen namen groot kunnen inkopen om ze daarna tegen hogere prijzen te kunnen verkopen, is dit duidelijk een overtreding van het contract met de registrars", aldus Sobrie.

De registrars - door de Eurid goedgekeurde resellers van eu-domeinnamen - kregen bij het openen van de inschrijfperiode toegang tot een database bij Eurid waarbij elke registrar evenveel kans zou hebben om .eu-domeinnamen aan te vragen.

Daarom hebben diverse hostingbedrijven nep-bedrijven aangemeld als registrar om zo meer kans te maken op het registreren van .eu-domeinnamen.

In april stelde Bob Parsons, directeur van provider Godaddy.com, de fraude bij de registratie van eu-domeinnamen al aan de kaak.

Een woordvoerder van Eurid antwoordt desgevraagd tegenover Webwereld dat er geen Nederlandse hostingbedrijven bij de lijst met aangeklaagde hostingbedrijven zitten.