Vrijdagochtend hield Almunia een speech in Florence, Italië. Hij ging hierbij expliciet in op het antitrustonderzoek van de Europese Commissie naar Google, dat inmiddels bijna een jaar bezig is. Het vooronderzoek begon al in februari 2010.

Dit onderzoek gaat over mogelijk machtsmisbruik van Google door zijn dominante positie in de zoekmachinemarkt en de gerelateerde reclamediensten zoals AdWords. Dit na klachten van drie zogenaamde verticale zoekmachines, die zeggen te zijn benadeeld door Google.

Google dominante browser

In zijn speech haalt Almunia echter 'zoekmachine' en 'browser' door elkaar. Eerst vertelt de eurocommissaris dat er onderzoek wordt gedaan naar de dominante positie van Google op de online zoekmarkt. Almunia vervolgt: “Google is de browser van keuze voor heel veel van ons, maar dominantie is niet hetzelfde als misbruik van dominantie…"

Chrome, de browser van Google, is echter niet dominant. Het marktaandeel van de browser groeit behoorlijk, maar is op dit moment 22 procent in Europa. Zowel Internet Explorer (34,7 procent) als Mozilla Firefox (33,8 procent) zitten daar ruim boven, volgens cijfers van StatCounter.

Gênant

Het verwarren van 'zoekmachine' en 'browser' is onder digibeten een veelgemaakte fout. Maar dat de eurocommissaris van het directoraat dat antitrustonderzoek doet naar Google dit door elkaar haalt, is op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Een zegsvrouw bevestigt tegenover Webwereld dat Almunia deze tekst inderdaad zo heeft uitgesproken. Ze verdedigt in eerste instantie de exacte formulering, en benadrukt dat er verschillende personen betrokken zijn geweest bij het maken van de speech betrokken, zoals de speechschrijver, maar ook het hoofd van Almunia's kabinet, Carlos Martinez Mongay.

Wellicht verwarrend

Na enige uitleg erkent de woordvoerster toch dat de tekst “wellicht inderdaad een beetje verwarrend" kan zijn. In een latere e-mail aan Webwereld benadrukt ze dat de Europese Commissie geen onderzoek doet naar Chrome, alleen naar de zoekmachine en advertentiediensten van Google. De Commissie zal echter waarschijnlijk geen verklaring publiceren om de verwarrende tekst te rectificeren.

Een woordvoerder van Google in Brussel kan niet inhoudelijk reageren op de kwestie, maar geeft aan dat Google op de hoogte is van de formulering in Almunia's speech.