In december vorig jaar publiceerde OPTA het "Besluit marktanalyse huurlijnen" waarin een prijsplafond werd vastgesteld voor de huur van zakelijke (glasvezel)verbindingen. Op deze markt is KPN dominant.

Prijsdumping

Volgens Eurofiber is de regulering met een prijsplafond helemaal verkeerd en vreest het bedrijf dat KPN door middel van prijsdumping andere glasvezelboeren de nek om zal draaien.

"Als dienstenaanbieders tegen kostprijs snelle datacommunicatieverbindingen kunnen inkopen, is het voor alternatieve aanbieders van infrastructuur minder aantrekkelijk om in netwerken te investeren. Dat beperkt de infrastructuurconcurrentie en kan die op langere termijn doen uitsterven", stelt Eurofiber, die zodoende een nieuwe monopoliepositie ziet ontstaan voor KPN.

Eurofiber is naar eigen zeggen de enige partij die nog substantieel investeert in een alternatieve infrastructuur voor de zakelijke- en wholesalemarkt. Het bedrijf heeft zo'n 9.000 kilometer aan glasvezel in Nederland liggen.

FttB

Om concurrentie tussen aanbieders van glasinfrastructuur veilig te stellen eist Eurofiber dat het OPTA-besluit wordt teruggedraaid. In plaats van een prijsplafond wil het concern een verbod op prijsdumping. Daartoe is het bedrijf een rechtszaak begonnen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

De zaak heeft alleen betrekking op de zakelijke markt, fiber to the business (FttB). Eurofiber is een dochter van Reggeborgh, tevens moeder van Reggefiber, die de Fiber to the Home (FttH) markt bedient.

Joint venture onder vuur

Eind vorig jaar besloot OPTA ook de ontluikende FttH-markt te reguleren. OPTA en de NMa gingen akkoord met de joint venture tussen KPN en Reggefiber. De belangrijkste voorwaarde die OPTA aan KPN-Reggefiber stelde was ook daar een prijsplafond voor de verhuur van glasvezel aan dienstenaanbieders, zodat concurrentie zou zijn gewaarborgd.

Ook dat besluit stuit op breed verzet. In april tekende een aantal kabelaars en telecombedrijven, waaronder Ziggo, UPC, BBned, Tele2, Scarlet en Online, reeds beroep aan tegen de OPTA. Ook zij vrezen 'hermonopolisering' van glasvezel door telecomgigant KPN. Ook tegen de goedkeuring van de joint venture door de NMa lopen procedures.

Update: verduidelijking FttB- en FttH-markten.