De snellere dataverbinding is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen zes onderwijs- en onderzoeksnetwerken. Daaronder ook het Nederlandse SURFnet. De eerste intercontinentale 100 Gbps-verbinding is gedemonstreerd tijdens de TERENA-netwerkconferentie in Maastricht.

'Big Data'

Daarbij is er tussen Maastricht en Chicago een grote hoeveelheid data uitgewisseld, wat volgens het persbericht van SURFnet in enkele minuten in plaats van een paar uur is gebeurd. De pilot neemt nog minimaal een jaar in beslag. Het testen gebeurt tussen maar vier open exchange points, waaronder MAN LAN in New York en NetherLight in Amsterdam.

"Er wordt bij deze verbinding gebruik gemaakt van een bestaand productiesysteem. Het jaar is nodig om te kijken welke toepassingen en applicaties er mogelijk zijn. Ook willen we kijken hoe de samenwerking tussen deze partijen - een first - verloopt", laat hoofd netwerkdiensten Bram Peeters van SURFnet weten in een reactie aan Webwereld.

Internetverbindingen tussen continenten halen in de praktijk al wel hogere snelheden, zo rond een Terabit per seconde, maar dat is geaggregeerde snelheid. Meerdere lijnen in een verbinding weten samen die (veel) hogere snelheid te halen. Deze nieuwe verbinding haalt een snelheid van 100 Gbps over één fysieke kabel.

Ook deeltjesversneller CERN verbonden

Veel grote onderzoekspartijen hebben belang bij de snellere trans-Atlantische verbinding. Door de toename in dataverkeer krijgen projecten zoals de deeltjesversneller van CERN in Zwitserland, de ITER-fusiereactor in Frankrijk en vergelijkbare internationale projecten de mogelijkheid om grotere datasets nog sneller uit te wisselen.

In Nederland zullen met name onderzoekscentra SARA en Nikhef baat hebben bij de nieuwe lijn. "Vooralsnog is dat één link, maar we werken nu naar tweede link toe. Dat moet uiteindelijk een connectief netwerk opleveren", aldus Peeters, die stelt dat de rechtstreeks koppeling met Amsterdam de verdienste SURFnet is.

De zes onderwijs- en onderzoeksnetwerken die naast SURFnet deelnemen aan de ANA-100G pilot zijn Internet2, NORDUnet, ESnet, CANARIE and GEANT. Zij werken samen met commerciële partners, waaronder netwerkbedrijf Ciena. Die partij levert de opto-elektronische apparatuur, zoals een onderzee-versie van zijn 100 Gbps WaveLogic 3-transponder.

Nieuw record

In september 2011 is al het afstandsrecord voor 100 Gbps verbroken. Internet exchange AMS-IX en onderzoeksnetwerken SURFnet en CERN legden destijds een 100 Gbps dataverbinding aan tussen Amsterdam en Genève. Met 1.650 kilometer was dat toen de langste afstand ooit. Deze nieuwe verbinding heeft volgens Peeters een afstand van 2.200 kilometer.

Deze wereldkaart toont de huidige internetverbindingen en hun snelheden, mogelijk dankzij de meerdere lijnen waar elke verbinding uit bestaat: Klik voor groot Via: NetherLight