Dit heeft de Europese Commissie donderdag bekendgemaakt. Het uitvoerend orgaan van de Europese Unie heeft naar eigen zeggen meer tijd nodig in zijn zaak tegen Microsoft. Wanneer de commissie met een uitspraak komt, is nog ongewis. In ieder geval zal de uitspraak dus nog langer op zich laten wachten.

De commissie wil meer bewijzen in zijn zaak. Een van de punten waarop de onderzoekers zich concentreren is de vraag of Microsoft zijn monopolie op het gebied van besturingssystemen heeft misbruikt om ook de markt voor mediasoftware in handen te krijgen.

Hiertoe is inmiddels een uitgebreide vragenlijst verstuurd naar muziek- en filmbedrijven. Hun wordt gevraagd wat ze vinden van de vigerende technologie├źn om hun content over het internet te versturen. Microsoft bundelde drie jaar geleden zijn Windows Media-software met Windows.

Hierdoor werd volgens Microsoft-critici in rap tempo marktaandeel afgesnoept van vooral Apple (met QuickTime) en RealNetworks (met RealPlayer). De commissie gaat nu onderzoeken of dit is toe te schrijven aan de bundeling met Windows.

Microsoft heeft het verzoek tot extra informatie als 'positief' verwelkomd, maar analisten weten niet zo goed wat ze ervan moeten vinden. Sommigen denken dat de commissie zijn zaak alleen maar zo goed mogelijk wil dichttimmeren, anderen geloven dat de zaak Europa boven het hoofd begint te groeien.

Naast het onderzoek naar de mediasoftware bekijkt Europa ook nog de positie van Microsoft op de servermarkt. Ook hier zou het concern zijn dominante positie op de markt voor desktops hebben misbruikt.