Om aan de EU-regels te voldoen, zal Microsoft voor alle toekomstige versies van Windows ook een N-editie uitbrengen, bevestigt Microsoft-woordvoerder Tom Brookes. Hoeveel N-versies er van Vista worden uitgebracht, is niet bekend.

De bekendmaking van Windows Vista N gebeurt op de dag dat Microsoft wereldwijd de bedrijfsversies van Windows Vista en 2007 Office introduceert. In Nederland vonden deze introducties dinsdag al plaats.

Microsoft bracht Windows XP 'Edition N' voor het eerst in juni 2005 uit. Windows XP N is het gevolg van een strafmaatregel van de Europese Commissie. Deze besloot in 2004 dat Microsoft een versie van Windows moest aanbieden waar geen eigen mediaspeler in zit. Pc-makers hadden voorheen geen keuze en leverde automatisch Windows Media Player. Hierdoor werden concurrenten zoals RealNetworks en Apple buiten de deur gehouden.

Vanuit de markt is er veel kritiek op de N-editie. Zo wordt de gestripte Windows-uitvoering voor dezelfde prijs verkocht als de volledige versie. Ook blijken weinig pc-fabrikanten te kiezen voor de N-editie en geven veel consumenten eveneens de voorkeur aan het uitgebreidere besturingssysteem.