De twee bedrijven zouden steun ontvangen van de Chinese overheid en dumpen volgens de EU goedkope mobiel netwerkapparatuur op de Europese markt, zegt The Financial Times.

Nog geen officiële klacht

Vandaag ontkende Huawei dat de fabrikant deze staatssteun ontvangt en dat het goedkope producten op de Europese markt dumpt. Huawei zegt nog geen officiële Europese klacht te hebben ontvangen, maar wel via de media op de hoogte te zijn van het onderzoek.

De EU wilde niet reageren op het bericht uit The Financial Times. Een woordvoerder zegt niet in te gaan op berichten in de media en alleen te reageren naar aanleiding van officiële acties van de EU.

Europese producenten beschermen

Huawei maakt in een e-mail naar Reuters wel zijn bezwaar duidelijk tegen het eventuele onderzoek dat de EC zou instellen. De EU maakt zich al langer druk over het dumpen van goedkope producten uit China op de Europese markt. In 2010 kondigde eurocommissaris Karel de Gucht al aan Chinese subsidies te zullen onderzoeken.

Als Europa besluit dat de producenten inderdaad illegale steun ontvangen, kan de EU importheffingen opleggen om daarmee Europese producenten van mobiele netwerkapparatuur te beschermen.