De openbaarmaking is gebeurd tijdens 's werelds grootste boekenbeurs: de Buchmesse in Frankfurt. Dit is onderdeel van het EU-plan zoveel mogelijk werken digitaal en gratis beschikbaar te maken via de EU Bookshop.

Vanaf oprichting

De informatie gaat terug tot 1952, het jaar waarin de Europese Unie werd opgericht. Het is door iedereen ter wereld te downloaden, meldt het Franse persbureau AFP.

Met de digitale bibliotheek is er "volledige transparantie" op het gebied van wetgevende en culturele publicaties, aldus eurocommissaris Leonard Orban tegen AFP. Hij legt uit dat het de bedoeling is om op deze manier de geschiedenis van de EU en de taaldiversiteit niet alleen te bewaren maar ook levend te houden.

Archief blijft doorgroeien

In het begin waren er in de EU officieel 4 talen, dat is verder gegroeid naar 23. Sommige publicaties zijn echter ook in het Chinees, Russisch en twintig andere talen vertaald. Orban hoopt dat met deze digitale bibliotheek de strijd aangebonden kan worden met vooroordelen die bestaan over de Europese Unie. Ook is het praktisch: iedereen kan zonder moeite bij de documenten.

Er zijn op dit moment ongeveer 140.000 documenten terug te vinden in de online bibliotheek. Daar worden jaarlijks 1.500 digitale documenten aan toegevoegd. Ook zal het archief nog worden aangevuld met documenten van vóór het digitale tijdperk.

Ook onderdeel van Europeana

De publicaties variëren qua onderwerp van educatie en het milieu tot gezondheid en transport. De inhoud van de bibliotheek zal ook onderdeel worden van Europeana, een Europese digitale bibliotheek waaraan wordt gewerkt door vooraanstaande Europese bibliotheken.