Europa telt inmiddels 202 miljoen internetters, tegen 195 miljoen in de Verenigde Staten en Canada. Wereldwijd zijn er op dit moment 605 miljoen internetgebruikers, volgens een onderzoek van Interview-NSS.

Volgens het marktonderzoeksbureau is de groei van het aantal internetters 'mede te danken' aan Oost-Europa. Vooralsnog blijft de internetpenetratie daar echter nog flink achter.

Zo'n 7 procent van de Oost-Europeanen is online, terwijl in onder meer Nederland, Groot-Brittannië en de Scandinavische landen al meer dan de helft van bevolking gebruikmaakt van internet.

In andere West-Europese landen is ongeveer 40 procent van de bevolking online. In de Verenigde Staten was in september 2001 overigens voor het eerst meer dan de helft van de bevolking online, volgens een recent onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Handel is

De snelste groei van het aantal internetgebruikers, in absolute aantallen, vond het afgelopen halfjaar plaats in Duitsland, Italië en Spanje. In Duitsland kwamen er 2,6 miljoen internetters bij, in Italië 1,8 miljoen en in Spanje 1,1 miljoen.

Wereldwijd vindt de snelste groei van de internetpopulatie plaats in Pacific Azië. Binnen twee jaar kan deze regio Europa passeren wat internetgebruik betreft, aldus Interview-NSS.

Het marktonderzoeksbureau verwacht dat over vier jaar de online bevolking wereldwijd de grens van één miljard bereikt.