Europa springt bovenop 5G dat de komende tien jaar ontwikkeld moet worden. De EC steekt in totaal 50 miljoen euro in diverse projecten die samen bijdragen aan het ontwerpen van een nieuwe specificatie waardoor 5G zo rond 2020 in Europa uitgerold zou moeten worden.

Onderzoek gaat 4G voorbij

Eurocommissaris Kroes denkt dat Europa de leiding kan pakken in de mobiele industrie door te pionieren op 5G-gebied. De EC verwacht dat onze collectieve datahonger ons snel naar de grenzen van wat LTE kan bieden zal brengen. Naar een opvolger wordt daarom alweer gezocht.

Verschillende partijen bekijken wat we na 4G kunnen gaan doen. Het Europese geld gaat onder meer naar projecten die kijken naar netwerkstandaarden, communicatiemethodes, small cells, mobiele clouds en ander research dat raakvlakken heeft met de mobiele markt zoals die er in 2020 uit moet zien. Bij diverse van deze projecten zijn operators betrokken, die zelf ook weer onderzoek doen naar 5G.

Wat gaat 5G worden?

Het ontwikkeltraject van operators om een nieuwe generatie te ontwikkelen duurt zo'n tien jaar om van de ontwikkeling naar uitrol te gaan. 2G zagen we begin jaren 90 en tegelijkertijd werd aan 3G gewerkt via UMTS. Aan het begin van het millennium werd deze standaard zoetjesaan uitgerold en stond opvolger 4G in de planning. Momenteel wordt deze nieuwe standaard steeds meer ingezet.

Voor 5G moet nog een standaard worden gespecificeerd. Momenteel is nog weinig bekend over wat 5G precies moet worden, dus over welke download- en uploadsnelheiden de specificatie moet voldoen en welke netwerktechnologie ervoor gebruikt kan worden. Vooral op het laatste moet onderzoek worden uitgevoerd.

Europa investeert in mobiel

Europa heeft al eerder in deze ontwikkeltrajecten geïnvesteerd. Zo zijn standaarden als GSM, GSM-Rail, UMTS en LTE mede ontwikkeld via Europese onderzoeksprojecten. Het voordeel daarvan voor Europa is dat dergelijk werk banen creëert in de Europese Unie en dat de EC sneller kan (mee)beslissen over de implementatie van nieuwe communicatietechnologieën.