Wat Europa betreft mag de fusie ter waarde van 135 miljard dollar van America Online en mediagigant Time Warner doorgaan. Dit is woensdag besloten. Het besluit komt na een aantal concessies van de kant van AOL en Time Warner. Europa was ernstig bezorgd over het dreigende machtsblok op het gebied van de distributie van muziek over internet.

Het grootste obstakel werd al eerder weggenomen. De partijen besloten eerder deze maand de joint venture tussen platenmaatschappij EMI en Time Warner af te blazen. Nu zijn ook de laatste hordes genomen.

America Online en de Duitse mediagroep Bertelsmann hebben beloofd al hun structurele banden geleidelijk te verbreken. Bertelsmann heeft nu nog een aandeel van 50 procent in AOL Europa. Onderdeel van Bertelsmann is het platenlabel BMG, dat met EMI, Time Warner, Universal en Sony tot de zogeheten Big Five behoort.

De vrees van de Europese waakhond voor een machtspositie op het gebied van muziek en internet – waarbij de invloed van AOL zich zou uitstrekken tot drie van de vijf grote labels - was dus niet onterecht. Ook zal Bertelsmann zich in Frankrijk terugtrekken uit de joint venture met AOL en Vivendi-dochters Cégétel en Canal+, onder de naam AOL Compuserve France.

Dit alles betekent nog niet dat alle lichten nu op groen staan voor AOL – 's werelds grootste internetbedrijf - en Time Warner. De Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission buigt zich nog over de fusie. In tegenstelling tot de Europese waakhond kijken de Amerikanen niet alleen naar het muziekgedeelte van de deal, maar ook – en vooral – naar de breedbandaspecten.

De FTC is bang voor een dominantie van AOL/Time Warner op het gebied van kabelinternet. Er zouden harde garanties moeten komen dat de concurrentie ook gebruik mag maken van het snelle netwerk van Time Warner.