Het Europees parlement heeft ingestemd met het oorspronkelijke amendement 138, waarin wordt bepaald dat er 'geen beperkingen mogen worden opgelegd aan de fundamentele rechten en vrijheden van eindgebruikers zónder een voorafgaande rechterlijke uitspraak'.

Vooraf rechter

Hiermee is het vorige week met de Raad van Ministers gesloten compromis verworpen. Hierin was de clausule (amendement 138) verwaterd tot het recht op een 'onafhankelijk en onpartijdig tribunaal'. Dat zette weer de deur open voor Sarkozy's zogenaamde 'three strikes'-wet. Daarmee kunnen illegale downloaders na twee waarschuwingen van het internet worden geknikkerd door hun provider.

GroenLinks, dat het oorspronkelijke amendement vanochtend opnieuw en dus succesvol in stemming bracht, is blij. "Het Europarlement houdt voet bij stuk over vrij internet", reageert Europarlementariër Kathelijne Buitenweg.

Inbinden

"Ik hoop dat Frankrijk nu inbindt en accepteert dat er altijd een rechter aan te pas moet komen om iemand af te sluiten. Anders komt het hele wetsvoorstel in gevaar, waar ook goede elementen in zitten. Zo wordt er bijvoorbeeld in geregeld dat gebruikers gecompenseerd worden als er een storing is geweest."

Een woordvoerder van GroenLinks verwacht echter dat Frankrijk in de Raad nog wél zal gaan dwarsliggen. Dat maakt een zogenaamde derde lezing van het voorstel noodzakelijk. De uitkomst hiervan is dubbel ongewis, omdat die volgende behandeling pas gebeurt na de Europese verkiezingen van begin juni.

Netneutraliteit in gevaar

De partij is minder te spreken over andere bepalingen van het telecompakket. Zo is het Europarlement wel akkoord gegaan met het rapport-Harbour, waarin onder meer staat dat providers de mogelijkheid moeten hebben om slechts een beperkte hoeveelheid informatie en diensten aan te bieden.

Dit zet volgens GroenLinks de deur open voor het blokkeren van applicaties en websites die een provider ongewenst acht. Buitenweg: "KPN kan dan bijvoorbeeld Skype blijven blokkeren op mobiele telefoons, omdat hen dat commercieel gezien beter uitkomt. Ik vind dat zonde."