De Commissie nam op maandag een voorstel aan dat nieuwe elektronische geldvormen mogelijk moet maken. Voorbeelden van dergelijke nieuwe betalingsvormen zijn Paypal en de Chipknip.

De Commissie heeft in 2000 al regels opgesteld die non-financieele instellingen in staat stellen elektronisch geld aan te bieden. Hoewel Europa verwacht dat de markt voor elektronisch geld tegen 2012 zo'n 10 miljard euro bedraagt, heeft de maatregel uit 2000 nog zeer weinig resultaat gehad.

Het huidige vereenvoudigt de regels voor nieuwe aanbieders. Zo hoeven nieuwe aanbieders nog slechts 125.000 euro aan garantiefondsen beschikbaar te stellen, en kunnen kleine spelers een tijdelijke versoepeling van de regels aanvragen.

Eén Nederlandse aanbieder

Equens is naar eigen zeggen de enige partij die in Nederland toestemming heeft om een elektronische geldvorm op de markt te brengen. Het voormalige Interpay biedt met InterEGI een prepaid chipknip aan. Deze is ooit geintroduceerd om buitenlanders in staat stelt te betalen bij parkeermeters die geen muntgeld accepteren.

Volgens een woordvoerder van Equens zouden consumenten en bedrijven in Nederland geen behoefte hebben aan alternatieve betalingsmanieren. Zo laat eBay-dochter Paypal consumenten eenvoudig online betalen in webwinkels of geld overboeken naar andere gebruikers. In de Verenigde Staten zijn beide mogelijkheden handig omdat creditcards erg duur zijn bij het afrekenen van kleine betalingen, en direct geld overboeken naar een andere rekening erg ingewikkeld en duur is. In Nederland biedt iDeal al een prima middel voor online betalingen, en boeken we geld met enkele muisklikken over naar een andere rekening, bepleit de zegsman.