Het Europarlement nam gisteren een niet-bindende voorstel aan, waarin onder meer de Europese Commissie wordt opgeroepen om met nieuwe strenge auteurswetten te komen die voor heel Europa moeten gelden. Nu is er geen volledige harmonisatie van het auteursrecht, zo is in Nederland bijvoorbeeld het downloaden uit illegale bron toegestaan.

De motie, die was ingediend door het Franse Europarlementslid Marielle Gallo, werd met 328 voor en 245 stemmen tegen aangenomen. Vooral de linkse partijen waren fel tegen het voorstel en reageren dan ook ‘zwaar teleurgesteld’.

Repressief

“Een rechtse meerderheid koos voor een repressieve benadering van het delen van bestanden via internet. Dat kan ertoe leiden dat internetproviders politieagentje moeten gaan spelen voor de entertainmentindustrie”, aldus de Europese fractie van GroenLinks.

“Het is een gevaarlijke oproep”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. “Dat kan erop uitdraaien dat providers het internetverkeer van hun klanten gaan filteren door middel van omstreden technieken als deep packet inspection. Van de privacy van internetters blijft zo weinig over.”

Tandem met ACTA

De angst bij de linkse partijen is nu dat de Europese Commissie dit advies aangrijpt om inderdaad veel strengere regels op te stellen. Ondertussen onderhandelt Europa achter gesloten deuren over het omstreden ACTA-verdrag, die ook de deur open zetten voor vervolging van filesharers en druk op internetprovidersom om te filteren of eigenhandig een three-strikes-beleid in te voeren.

Het Europarlement eiste onlangs openheid over de ACTA-onderhandelingen, maar uit deze nieuwe stemming blijkt dat een meerderheid van het Parlement inhoudelijk dicht bij ACTA staat.