De afkeurende resolutie is een initiatief van europarlementariër Jules Maaten van de VVD, zo meldt het ANP. Volgens Maaten werken de bedrijven mee aan schending van de vrijheid van meningsuiting.

Beperkingen van de vrije toegang tot informatie op internet zijn aan de orde van de dag in landen als China, Cuba, Birma en Wit-Rusland. Bedrijven uit westerse landen dragen bij aan de censuring door het beperken van hun diensten. Hiervan is Google het bekendste voorbeeld.

Volgens Maaten zijn er naast Amerikaanse ook Franse en Italiaanse bedrijven die hun medewerking verlenen aan het beperken van de vrije meningsuiting. Maaten vindt dit onacceptabel. "Bedrijven die zoek-, chat- of andere diensten op internet aanbieden, moeten de rechten van hun klanten volledig eerbiedigen", aldus de europarlementariër tegenover de persdienst.

Maaten wil dat bedrijven onderling afspreken niet mee te werken aan de censurering op internet. Doen ze dit niet, dan moet de EU volgens de VVD'er maatregelen nemen, zoals het niet meer gebruiken van Google, aldus het ANP.