Het Europees parlement heeft ingestemd met een alomvattend telecompakket dat van Europa één telecommarkt moet maken. Roamingkosten worden afgeschaft en er komt een redelijk strikte versie van netneutraliteit, vergelijkbaar met die reeds in Nederland geldt.

Veel striktere definities

Een aantal amendementen van onder meer D66 en GroenLinks zijn aangenomen, zodat netneutraliteit duidelijk is gedefinieerd en er geen carte blanche ontstaat voor de zogenaamde 'specialised services'.

Het parlement kiest dus een veel strakkere lijn dan het voorstel van Neelie Kroes. GroenLinks noemt het een forse zeperd voor Neelie, maar die twittert zelf opmerkelijk genoeg "dat ze niet blijer had kunnen zijn" met de uitslag. De tekst zoals aangenomen komt pas later beschikbaar.

Nog niet definitief

Maar zoals vaker in Brussel is het dossier nog niet definitief. Nu gaat de Raad van Ministers zich erover buigen. Zij moeten samen met de Europese Commissie én het parlement tot een definitieve tekst komen.

De zwakke punten in het voorstel van Kroes zijn voor een belangrijk deel gerepareerd door het parlement, constateert Bits of Freedom. "Dit is in het bijzonder goed nieuws voor Nederlandse internetters, die hun open en neutrale internet kunnen behouden. Met dit resultaat mogen we blij zijn", aldus Janneke Slöetjes van Bits of Freedom.