Aanleiding voor de vragen van Meijer is het Webwereld-artikel van 5 juli, waarin bericht werd over een vijftal .eu-domeinen dat door een fout van Eurid te vroeg is vrijgegeven.

Meijer vraagt de Europese Commissie onder andere of deze op de hoogte is van de 'onverwachte kwetsbaarheid' van Eurid. Het registratiekantoor van de Europese domeinnamen maakte een fout met het sluiten van het registratiesyteem, waardoor domeinnamen geregisteerd konden worden voor tien uur 's ochtends, het gebruikelijke tijdstip.

Meijer en de SP willen verder weten of de Commissie het aanvaardbaar vindt dat domeinnamen geregistreerd worden door domeinkapers, om voor veel geld doorverkocht te kunnen worden. Als voorbeeld wordt de site www.eu.pool.com genoemd.

Domeinnamen op straat

Een andere fout van Eurid wordt ook aan de Commissie voorgelegd. Het gaat om een lek bij de registreerder waardoor minstens twee miljoen geregistreerde .eu-domeinen openbaar gemaakt werden. Domeinen waarvan de aanvraag wordt afgewezen, kunnen zo door kapers eenvoudig opnieuw worden aangevraagd.

Andere vragen betreffen de onduidelijke redenen voor afwijzing in de zogenaamde Sunrise-periode en de hoge kosten (2000 euro) van de 'Alternative Dispute Resolution' (ARD) procedure, die domeinaanvragers kunnen starten als ze het oneens zijn met Eurid.

Europarlementariër Meijer wil weten of de Europese Commissie gaat optreden tegen het misbruik door domeinkapers en of de te vroeg geregistreerde domeinnamen teruggevorderd worden.

Eerder verklaarde communicatiemanager Patrik Lindén van Eurid tegenover Webwereld dat de domeinnamen niet teruggevorderd zouden worden omdat in principe iedereen de gelegenheid had om ze aan te vragen. Veel bedrijven die interesse hebben in .eu-domeinen riepen direct na het incident al om een terugvordering.

De SP verwacht binnen twee maanden antwoord van de Europese Commissie.