De antitrustdivisie van de Europese Commissie moet zich nog uitspreken over het voorstel van Microsoft om Windows te voorzien van een browserkeuzescherm. Dat zou dan niet alleen gelden voor het in oktober verschijnende Windows 7, maar ook voor de huidige versies Vista en XP.

E-uitvoering geschrapt

Microsoft loopt daar nu alvast op vooruit. Het maakt bekend dat het Windows 7 toch mét Internet Explorer 8 uitbrengt in de Europese Unie. Het browserloze Windows 7 E is dus geschrapt. Dat bericht jurist Dave Heiner van Microsft op zijn blog. Hij legt afgelopen vrijdagavond laat uit in een post dat de plannen gewijzigd zijn: "In de nasleep van de ontwikkelingen van vorige week, en op basis van voortdurende feedback over Windows 7 E van computerfabrikanten en onze businesspartners, kan ik nu met plezier melden dat we dezelfde versie van Windows 7 uitbrengen in Europa als in de rest van de wereld."

Vorige week vertelden Nederlandse woordvoerders van Microsoft nog aan Webwereld dat het bedrijf vasthoudt aan de plannen voor Windows 7 E. Nu is er op het Amerikaanse hoofdkwartier toch besloten tot een flinke koerswijziging. Het is nog onduidelijk of Microsoft dit doet omdat het dichtbij een overeenkomst is met de EC of omdat het juist de druk wil verhogen op de antitrusttak onder leiding van Neelie Kroes.

Zonder keuzescherm

Windows 7 komt volgens het huidige voorstel van Microsoft met IE8 erbij, maar vooralsnog zonder browserkeuzescherm. Dat voegt Microsoft naderhand toe via Windows Update. Tenminste, als de EC akkoord gaat met het voorstel daartoe dat het bedrijf heeft gedaan. "Indien de Commissie ons recente voorstel accepteert, dan zouden we alle voorwaarden daarvan volledig implementeren", blogt Heiner.

Reden om IE toch mee te leveren is dat pc-producenten en Microsoft-partners geklaagd hebben over Windows 7 E. "Diverse van die bedrijven maken zich zorgen over de complexiteit van het veranderen van de Windows-versie die we in Europa uitbrengen als het browserkeuzescherm uiteindelijk geaccepteerd is door de EC en wij dus de verkoop van Windows 7 E stopzetten." Volgens Heiner zijn de pc-makers bevreesd dat consumenten verward raken als eerst 7 E uitkomt op pc's, om dan vervangen te worden door een Windows 7-uitvoering met IE.

IE8-voorkeur

Uit een rondgang van Webwereld onder pc-makers bleek al dat HP voor IE8 kiest, dat Dell voor één, niet nader genoemde, browser kiest en dat Asus voor IE en waarschijnlijk ook Chrome zou kiezen. De computerfabrikanten moeten dan zelf moeite doen - en kosten maken - om een browser te selecteren en die te installeren of mee te leveren op aparte cd, eventueel met instructieboekje voor de gewone consument.

Eerder had Microsoft uit zichzelf besloten de browser dan maar weg te laten om tegemoet te komen aan de EC-kritiek op en antitrustveroordeling van de browserbundeling bij zijn marktdominante pc-besturingssysteem. Pc-makers, -leveranciers en -winkels zouden dan zelf browser kunnen toevoegen. De EC heeft toen al laten weten dat het weglaten van de browser niet de oplossing is voor dit conflict.