Eurocommissaris Viviane Reding, die gaat over de informatiesamenleving, stuurt bovendien aan op een nog sterkere groei. De Europese Commissie heeft onderzocht hoe de Europese landen het doen als het om het aantal breedbandaansluitingen gaat. Nederland, Denemarken, Zweden en Finland behoren tot de top van de wereld.

Vier andere Europese landen doen het ook nog beter dan de VS en Japan. "We doen het niet slecht hè," zegt Viviane Reding, de Europese commissaris voor de Informatiemaatschappij en Media, tegen de New York Times.

Grote verschillen binnen EU

De penetratie van breedband varieert wel sterk binnen de Europese Unie. In koploper Denemarken heeft 35,6 procent heeft een snelle aansluiting, tegenover 7,6 procent in Bulgarije. Daardoor loopt de Europese Unie gemiddeld genomen nog achter op de Verenigde Staten. In Amerika is de penetratie 22,1 procent, in heel Europa is dat nog 20 procent.

Het gaat hierbij om het aantal aansluitingen per 100 inwoners. Veel andere breedbandonderzoeken hanteren huishouden als criterium, waardoor de percentages veel hoger uitvallen.

Eurocommissaris Reding verwacht dat ongeveer de helft van de 27 lidstaten in 2010 op gelijke voet zal staan met de VS. Maar daarvoor is het noodzakelijk, zo stelt ze, dat oude staatsmonopolies worden doorbroken. Tegen de New York Times benadrukte ze nog eens haar wil om concurrentie te bevorderen binnen de Europese markt.

Functionele scheiding

Hiervoor wil ze overheden de mogelijkheid geven om telecombedrijven te dwingen hun infrastructuur en dienstverlening te splitsen. Want in zeven lidstaten is meer dan zestig procent van de breedbandmarkt nog altijd in de handen van de gevestigde bedrijven. "Terwijl juist nieuwe bedrijven zorgen voor dynamiek op de markt," aldus de bewindsvrouw.

Monopolisten van welleer zien niets in een verplichte opsplitsing. De Associatie van Europese Telecommunicatie Netwerk Operators, waarin de grote bedrijven zich hebben verenigd, zegt dat met bestaande regelgeving nieuwe concurrentie al goed mogelijk is: "Het onderzoek laat duidelijk zien dat de huidige regels al genoeg zijn om nieuwe concurrenten toe te laten op het netwerk," liet directeur Michael Bartholomew weten in een verklaring.

"De echte uitdaging is dat er op infrastructuurniveau concurrentie komt, zodat er nog veel snellere netwerken kunnen worden aangelegd. De scheiding van functies is niet de oplossing voor zulk soort grote en risicovolle investeringen", aldus Bartholomew.

Regels doorzetten

Reding wuift die kritiek weg. "Degenen die nu stevig in het zadel zitten, zullen er alles aan doen om te zorgen dat de regels ze niet zullen treffen. Zij die begrijpen wat het zou betekenen voor de investeerders en consumenten willen dat deze hervormingen doorgaan."

Viviane Reding gelooft dat haar optreden ervoor heeft gezorgd dat ook in Duitsland de penetratie van breedband zo sterk is gegroeid. In januari van dit jaar streefden de Duitsers de VS voorbij. "De Duitse wetgever was nogal passief. Pas toen ik hem achter z'n broek ging zitten, ondernam hij actie."

De Eurocommissaris is er daarom zeker van dat ze uiteindelijk zal winnen. Ze wijst erop dat critici eerder ook al niet geloofden in haar strijd om internationale beltarieven omlaag te krijgen. "Toen zeiden ze ook dat er geen leven in zat," aldus Reding.