De begrotingscommissie van het Europees Parlement heeft in totaal meer dan 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de werkeloze ict-ers in Noord-Holland.

Het geld komt uit het Europese Globaliseringsfonds. De 613 ontslagen werknemers krijgen begeleiding naar nieuw werk of worden ondersteund bij het opzetten van een eigen bedrijf.

Zware klappen

Volgens de EU heeft de ict-sector, en dan met name de hardwaresector, zware klappen gekregen vanwege de crisis. HP zou een omzetdaling in de pc-divisie gekend hebben van 17 procent, terwijl de printerdivisie 19 procent omzet verloor. Getronics zag zijn omzet met 25 procent dalen.

HP kondigde afgelopen zomer aan opnieuw veel mensen te ontslaan, wereldwijd zelfs 9000 man. KPN, de moeder van Getronics, greep vorig jaar hard in en schrapte 1400 banen.

Reorganisaties door globalisering

Het Europese Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) is opgezet om extra steun te verlenen aan werknemers die door grote structurele reorganisaties door de globalisering of door de economische crisis hun baan kwijt raakten.

Met financiële steun moeten ze weer aan de slag komen. In het steunpotje zit maximaal 500 miljoen euro. Overigens moet het volledige Europese Parlement en de Raad van Ministers nog akkoord gaan met de financiële steun.