De IJslandse hoster Datacell, dat tevens donaties aan de klokkenluiderssite Wikileaks faciliteert, heeft een formele klacht ingediend bij de Europese Commisie (EC) ingediend wegens illegale handelspraktijken van Visa en Mastercard.

Herhaaldelijk geweerd

Beide creditcardmaatschappijen, goed voor ruim 95 procent voor het Europese betaalkaartverkeer, hebben herhaaldelijk donaties aan Wikileaks geblokkeerd. Dat gebeurde in december 2010 en onlangs nogmaals.

De betaalgiganten stellen dat Wikileaks illegale activiteiten zou promoten en dat Datacell zich niet aan zijn contract houdt. Maar de klokkenluidersite is nog nergens ter wereld verdacht van enige concrete strafbare feiten.

Misbruik van marktmacht

De blokkade is daarom arbitrair, oneerlijk en in strijd met de Europese Verdragen. De twee creditcardmaatschappijen hebben hun dominante marktpositie misbruikt om legitieme transacties te blokkeren, zo luidt in een notendop de aanklacht.

Een woordvoerster van het directoraat Mededinging van de EC bevestigt desgevraagd dat de klacht tegen Visa en Mastercard is binnengekomen. Ze benadrukt dat de Commissie nog niet zelf onderzoek doet. Wel zal het directoraat van Eurocommissaris Joaquin Almunia de klacht grondig bestuderen, om daarna al dan niet een formeel onderzoek te starten.

Civiele rechtszaken

Visa en Mastercard waren niet direct bereikbaar voor een reactie op de aanklacht. Naast Visa en Mastercard zijn ook de payment processors Teller en Valitor aangeklaagd. Ook is Datacell civiele rechtszaken begonnen tegen de betaalbedrijven in Denemarken en IJsland.

Julian Assange dient antitrustklacht tegen Visa en Mastercard in: