De Ka-Sat van Eutelsat wordt in 2011 in gebruik genomen en is de derde internetsatelliet die in de afgelopen zes weken is gelanceerd. De SkyTerra-1 werd mid november gelanceerd om Noord Amerika te bedienen. De Hylas-1 ging eind november de ruimte in en is gericht op Europa.

De Ka-Sat zal het continent bedekken met 80 'spot beams', geconcentreerde signalen die een gebied van een paar honderd kilometer bestrijken. Waar traditionele satellietsignalen het hele continent of een groot deel daarvan tegelijkertijd bedienen, kunnen door gebruik van spot beams frequenties effectief herbruikt worden in verschillende regio's zonder storing. Hierdoor wordt de capaciteit vergroot.

Hogere snelheden

Elke straal heeft een capaciteit van 900 Mbps, die wordt verdeeld over alle gebruikers. De hele satelliet heeft een capaciteit van 70 Gbps. Zowel de SkyTerra als de Hylas maken gebruik van dezelfde techniek. De eerste bedient Noord Amerika met 500 stralen en Hylas dekt Groot-Britannie, Ierland, Spanje, Portugal en Oost Europa af via acht regionale spot beams.

Eutelsat biedt al satellietinternet aan in Nederland. Het gaat om een tweeweg breedbandconnectie met een downloadsnelheid die oploopt tot 3,6 Mbps. De Ka-Sat is bedoeld om die snelheden te verbeteren tot rond de 10 Mbps down en 4 Mbps up. Er wordt over nagedacht om de satelliet ook in te zetten voor lokale digitale tv en de distributie van films.