De Europese halfgeleider-leverancier ST-Ericsson maakt bekend dat het bedrijf ophoudt te bestaan. Het samenwerkingsverband tussen beide bedrijven is in 2009 opgezet als Europees antwoord op de chipindustrie, die zich met name in Azië afspeelt.

ST-Ericsson is de enige grote Europese naam als leverancier van mobiele chipsets. Deze SoCs (System on a Chip) worden onder meer gebruikt voor telefoons van Samsung (Galaxy S III Mini) en Sony (Xperia-modellen). De joint venture is tevens partner van het Sailfish OS, dat nog dit jaar moet verschijnen.

Splitsing kost 1600 banen

Na een financieel valse start is het echter nooit meer goedgekomen met het chipinitiatief. In de eerste twee maanden na de oprichting verloor ST-Ericsson direct netto 89 miljoen dollar. Beide bedrijven maken nu bekend het bedrijf weer op te splitsen. Daarbij neemt Ericsson naar eigen zeggen de ontwikkeling van modemproducten over, terwijl STMicroelectronics zich richt op mobiele processors.

De splitsing moet in het derde kwartaal van 2013 zijn afgerond. Bij dat proces gaan 1600 banen verloren. Ruim een derde (500 tot 700 functies) van deze ontslagen vallen in Europa, met name in Zweden en Duitsland. In november 2011 ging Ericssons samenwerking met Sony ook al ten onder vanwege een moeizame samenwerking.