'Het is een jaar geleden sinds het Hof van Justitie bevestigde dat Microsoft moet voldoen aan het besluit van maart 2004', aldus Jonathan Todd, zegsman van Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging). 'De Commissie betreurt het dat Microsoft dit niet heeft gedaan.'

In maart 2004 legde de Europese Commissie Microsoft een boete van 497 miljoen euro op vanwege overtreding van de antitrustwetten van de Europese Unie. Daarnaast beval de Commissie Microsoft onder andere om informatie te delen met concurrenten over de werking van zijn serversoftware. Vooral op dit punt schoot Microsoft tot nu toe tekort, meent de EC.

De Commissie heeft de softwarefabrikant nu laten dat zij van mening is dat het bedrijf onvoldoende gehoor geeft aan de uitvoering van het in 2004 genomen besluit en de verplichting om informatie te delen.

Microsoft heeft nu tot 25 januari 2006 de tijd gekregen om inhoudelijk op de bezwaren van de EC te reageren. De dwangsom gaat echter met terugwerkende kracht in vanaf 15 december als blijkt dat Microsoft eind januari nog geen gehoor heeft gegeven aan de eisen van Europese Commissie.