Sinds 2008 evalueert de Europese Commissie (EC) verschillende opties voor het in gebruik nemen van een smartphone. Uit die evaluatie kwamen toestellen van HTC en de iPhone als beste uit de bus voor mail- en spraakverkeer, aldus een woordvoerder van de commissie tegen Cnet.

De EC hield rekening met verschillende criteria waaraan de nieuwe smartphone moet voldoen. Hoog op de lijst staan beveiliging, financiële impact, integratie in de it-infrastructuur van de EC, het aanpassingsvermogen van het toestel, administratieve overhead, openheid naar andere applicaties en de mogelijkheid zich aan te passen op toekomstige technieken. De keus zal effect hebben op ongeveer 2.500 van de 32.000 werknemers.

Lastige week

BlackBerry heeft een lastige week. Het besluit van de EC volgt na besluiten van verschillende landen om BlackBerry-services te blokkeren. De Verenigde Arabische Emiraten willen de toestellen gaan blokkeren omdat de strenge beveiliging en versleuteling van de data het regime hindert bij het afluisteren en monitoren van BlackBerry-verkeer. Ook Saoedi-Arabië gaat om vergelijkbare redenen deze week de BlackBerry's blokkeren.

Mogelijk gaat hetzelfde gebeuren in India, hoewel er geruchten de ronde doen dat de telefoonfabrikant de strikte beveiliging daar zou willen inperken. BlackBerry-maker RIM heeft ontkend plannen in die richting te hebben. Het bedrijf is naar eigen zeggen niet te bewegen om de sleutel van de beveiliging weg te geven. Een ander bezwaar van overheden is dat het verkeer via de servers van RIM loopt in Canada, waardoor de data moeilijk te controleren is.

Amerikanen kunnen wel tappen

De Europese Commissie rept met geen woord over de beveiligingsperikelen, en houdt het op een praktische beslissing. Saillant detail bij deze zaak is dat Amerikaanse opsporingsdiensten wel degelijk de mogelijkheid hebben om BlackBerry-verkeer af te tappen, aldus persbureau Reuters. Daar is wel een gerechtelijk bevel voor nodig.