De commissie is akkoord gegaan met het Europees Parlement aangaande de regulering van de telecommarkt. Het oorspronkelijke plan van Eurocommissaris Viviane Reding om een Brusselse toezichthouder te creëren is daarmee definitief van de baan.

De huidige plannen, in september door het Europarlement geopperd, verkleinen de toezichthouder tot een adviesorgaan. Deze organisatie, het Europees Telecomregelgeversorgaan (ETO), wordt samengesteld uit de nationale toezichthouders uit de 27 lidstaten. De nationale opta's en regeringen kunnen door deze aangepaste plannen zelf blijven bepalen hoe ze de telecommarkt controleren en de consument beschermen.

Reding laat los

De bedoeling van de primaire plannen was om een Europese telecommarkt te vormen waarin Brussel veel meer macht had over nationale toezichthouders. Sommigen liepen aan de leiband van de grote telco's en Reding dreigde met de Brusselse knoet door deze dominante bedrijven 'functioneel te scheiden'. De meeste van de nationale opta's waren tegen het plan, en lobbyden, samen met staatssecretaris Heemskerk van EZ, voor een afgezwakt Europees samenwerkingsverband. Met succes.

Eurocommisaris Reding kan leven met de nieuwe plannen. 'We hebben ons gericht wat op dit moment belangrijk is en eruit gelaten wat niet essentieel is in deze huidige periode,' zo zei zij tegen de Financial Times.

De Raad van Ministers behandelt de kwestie op 27 november en besluit dan of de plannen daadwerkelijk doorgevoerd worden.