De commissie heeft al jarenlang de positie van Intel onderzocht om te kunnen bepalen of het bedrijf oneerlijk heeft gehandeld om zijn dominante positie over AMD te behouden, zo meldt Cnet. De officiële aanklacht van de commissie wordt verstuurd in een 'verklaring van bezwaren' (statement of objections). Woordvoerder van de Europese Commissie Ton van Lierop kon donderdag nog niet bevestigen of deze al was verstuurd.

Intel heeft in 1999 ook te maken gehad met de Federal Trade Commission (FTC). De FTC staakte het onderzoek naar Intel echter in 2000. De Japan Fair Trade Commission (JFTC) kwam in 2005 tot de conclusie dat Intel de Antimonopoliewet in Japan overtrad, waardoor consumenten waren benadeeld.

AMD laat in een verklaring weten dat zij niet door de Europese Commissie op de hoogte zijn gebracht van de aanklacht tegen Intel. "Wij wachten nog op de beschrijving van de beslissing om Intel aan te klagen voor illegale monopolistische praktijken die schadelijk zijn voor de consument", aldus AMD in een verklaring.

Vorige week kondigde AMD nog aan dat zijn kwartaalomzet met 13 procent was gegroeid. Desondanks boekte het bedrijf een verlies vaan 600 miljoen dollar. Hoewel AMD in 2005 en 2006 marktaandeel won op Intel, kreeg het bedrijf dit jaar weer een tegenslag te verduren toen Intel nieuwere en krachtigere processors op markt bracht en de prijs van oudere modellen verlaagde.

Marktwerking

Intel laat in een reactie weten dat het de antitrustzaak ziet als een mogelijkheid om eindelijk te kunnen reageren op de aantijgingen. "Wij zijn ervan overtuigd dat de markt voor microprocessors normaal functioneert", aldus Intel in een verklaring.

Volgens Intel heeft het altijd gehandeld binnen de wetgeving. Het bedrijf stelt dat de aanklacht voornamelijk is gebaseerd op klachten van een directe concurrent en niet op klachten van consumenten of klanten. Het bedrijf voegt hieraan toe dat de markt sterk competitief is en dat als concurrenten presteren de markt hen beloont. "Als zij falen en niet presteren, dan reageert de markt op gepaste wijze."