Voor ander mobiel dataverkeer, als internet en e-mail, staat een dergelijke interventie uit Brussel niet op stapel, aldus een anonieme medewerker van Reding. Ook zal er geen specifiek bedrag voor sms'en vanuit het buitenland worden genoemd.

Cijfers

Reding heeft volgens de medewerker nog geen vast besluit genomen over de tarieven. Wel zal ze cijfers naar buiten brengen van een eerdere consultatie en cijfers van de European Regulators Group, een EU-orgaan dat regelgeving tussen nationale regeringen en de Commissie afstemt.

In een verslag van de European Regulators Group staat dat inwoners van de EU gemiddeld 29 eurocent voor een sms vanuit een ander land betalen. De daling van afgelopen maand naar 28 cent is volgens Reding niet genoeg.

Aanpak

De beslissing om de roamingkosten voor sms-berichten aan te pakken komt een jaar nadat de Commissie ook de roamingtarieven voor bellen met zo'n 60 procent wist te verlagen in de EU.

Bestaande wetten voor roaming schrijven voor dat operators een 'eurotarief' (een vast tarief voor inwoners van de EU) aan klanten bieden bij roaming in andere lidstaten. Bovendien is er een plafondtarief ingesteld van 49 cent per minuut voor bellen en 24 eurocent voor gebeld worden. Deze maximumtarieven gaan eind juli dalen naar respectievelijk 46 en 22 cent. Op 30 augustus moeten de prijzen zelfs dalen tot 43 en 19 cent per minuut.

Providers

De providers zien regelgeving niet als oplossing. Volgens de GSM Association zijn de prijzen sinds het derde kwartaal van vorig jaar in de meeste Europese landen al verlaagd door onder meer T-Mobile, Mobilkom Austria, Orange, Telefonica, en Vodafone. Dit door ofwel de tarieven te verlagen voor standaard sms'jes of door speciale pakketten voor roamers aan te bieden.

De GSM Association reageerde niet op een verzoek om commentaar.