In het plan met de titel i2010 stelt de Commissie dat zo'n 30 tot 40 procent van de Europeanen onvoldoende van internet profiteert door een tekort aan geld, kennis en motivatie.

Eén van de oplossingen hiervoor is volgens Brussel het uitbreiden van de toegang tot internet. Hoewel het aantal breedbandaansluitingen vorig jaar met 60 procent groeide, heeft slechts een op de vier huishoudens een snelle internetverbinding, aldus de Europese Commissie.

De EU streeft ernaar om het aantal mensen binnen de EU zonder internetaansluiting in 2010 te halveren. Vooral de groepen werklozen, ouderen en gehandicapten moeten hiervan profiteren. Uiteindelijk zal hierdoor de werkgelegenheid in Europa groeien en worden innovaties gestimuleerd, verwacht Brussel.

Op dit moment gebruikt 10 procent van de 65-plussers internet. Slechts 3 procent van de websites voldoet volgens de EU aan de webstandaarden. De Commissie probeert ook de kwaliteit van webdesign te verbeteren zodat gehandicapten beter van internet gebruik kunnen maken.

Het plan i2010 is maandag in Letland ondertekend door de 25 EU-lidstaten samen met Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Turkije, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen, Bosnië Herzegovina.