Dat schrijft Alex Singleton in een rapport pdf van de denktank Globalisation Institute.

Hij stelt vast dat klanten wel de keuze hebben in het merk processor, harde schijf of geheugen, maar dat dit niet automatisch voor een besturingssysteem het geval is. Volgens Singleton is er geen reden waarom dit niet zou kunnen. Hij wijst erop dat Windows nog steeds dominant is en dat Mac OS X niet verder komt dan een nicheproduct.

"Het Windows-monopolie legt extra kosten op aan iedere onderneming in de EU, omdat de prijs zou dalen in een concurrerende markt", schrijft het instituut dat verder stelt dat er ook extra beheerskosten aan de beveiligingsproblemen van het Windows-systeem.

Losse verkoop

De denktank zegt verschillende manieren van het loskoppelen van Windows van de computer te hebben onderzocht. De optie om verkopers te verplichten meerdere besturingssystemen aan te bieden als de omslachtig. "Dan moeten leveranciers meerdere versies van dezelfde computer in de winkel hebben."

Volgens Singleton is het te veel werk om Windows bij het opstarten al dan niet te behouden en restitutie te geven bij verwijdering van het besturingssysteem.

Wat wel werkt en weinig poespas geeft, is dan het los verkopen van het besturingssysteem bij een notebook of pc. De gebruiker kan dan met behulp van een dvd de installatie uitvoeren.

De denktank adviseert de Europese Gemeenschap dat laatste ook te doen en wijst erop dat de markt meer concurrentie gunt, de prijzen verlaagt en de klant meer keus geeft.