Dit staat in een rapport van de SEMI. Door de economische teruggang is er minder vraag naar chips en dus ook de producten waarmee chips gefabriceerd kunnen worden. Ook heeft de industrie steeds meer last van concurrentie uit onder andere Azië.

Steun van overheden

SEMI vraagt de beleidsmakers op nationaal en Europees niveau om ondersteuning en investeringen. Zo moet er op Europees niveau efficiëntere regelgeving komen op het gebied van patentaanvragen.

In de Europese halfgeleiderindustrie werken 215.000 mensen. Als ook de indirecte banen bij andere bedrijven worden meegenomen, komt de teller uit op 645.000. De hele chipindustrie draagt voor 29 miljard euro bij aan de Europese economie.

ASML, ASMI en NXP zijn enkele Nederlandse bedrijven in de halfgeleidersector. NXP kondigde in september al aan dat duizenden banen moeten verdwijnen.

Chipmarkt in mineur

Eerder bleek uit onderzoek al dat dit jaar de verkoop van halfgeleiders met 2 procent zal teruglopen. Eerder deze week gaf Texas Instruments een omzetwaarschuwing af en ook bij marktleider Intel ging onlangs het economische alarm af.