ICT-producten en -diensten zijn goed voor 8 tot 10 procent van het totale elektriciteitsgebruik in de Europese Unie, zegt Eurocommissaris Neelie Kroes. De industrie is verantwoordelijk voor 4 procent van de kooldioxide-uitstoot. Maar om gehele klaarheid te krijgen over de precieze cijfers moeten die eerst nauwkeurig gemeten worden. Daartoe is vorig jaar gedurende een periode van tien maanden een pilot gedaan.

Die pilot behelsde 18 testen binnen 10 internationale standaarden, die door onder meer de International Telecommunications Unit (ITU) en de European Telecommunications Standard Institute (ETSI) waren geleverd. Aan de pilot deden 27 ICT-bedrijven en -organisaties mee.

Drie deelnemers willen anoniem blijven

Die bedrijven zijn Alcatel-Lucent, AMD, AUO, BT, Cisco, Dassault Systèmes, Dell, EECA-ESIA, Ericsson, GSMA, Hitachi, HP, Huawei, Intel, Lenovo, NEC, Nokia, Nokia Siemens Networks, Orange, Sagemcom, SAP, Telecom Italia, Telefónica and TeliaSonera, terwijl drie deelnemers anoniem wilden blijven.

Uit de pilot zijn aanbevelingen gekomen. De methoden die getest zijn, moeten nu industriebreed worden ingezet. In de komende maanden gaat Kroes met de industrie en de betreffende belangenorganisaties om tafel zitten hoe die implementatie van de meetinstrumenten het beste kan worden gedaan.