Currence, het bedrijf dat iDeal beheert, zal later dit jaar een nieuwe standaard indienen bij de European Payment Counsel. De nieuwe standaard is een uitbreiding op de huidige Single Euro Payments Area (SEPA) standaard en moet webwinkels in staat stellen om via internet met klanten uit andere Europese lidstaten af te rekenen.

Currence-woordvoerder Bob Goulooze waarschuwt dat het proces nog flink wat tijd kan kosten. De standaard zal op zijn vroegst tegen het einde van dit jaar klaar zijn. Daarna moet de firma bovendien zo veel mogelijk banken overtuigen om zich bij de 'Europese iDeal' aan te sluiten.

"De eerste signalen zijn positief," zegt Goulooze tegen Webwereld. "Maar eerst moeten alle neuzen dezelfde kant op staan". Hij schat daarom dat het tot ten minste eind 2009 zal duren voordat een Fransman met een rekening bij BNP via iDeal kan afrekenen bij Wehkamp. Of dat een consument via een Nederlandse bankrekening direct bij een buitenlandse webwinkel kunnen afrekenen.

Geen alternatieven

Goulooze dicht het Nederlandse iDeal een goed kans toe. Op dit moment zou het namelijk het enige werkende systeem zijn dat consumenten webaankopen direct met de bankrekening laat afrekenen. Daarbij is het relatief eenvoudig en goedkoop in te voeren.

Het grootste obstakel zal echter de politieke strijd zijn tussen landen die hun eigen systeem naar voren duwen. In Scandinavië en Duitsland is volgens Currence een aantal soortgelijke projecten opgezet, maar die bevinden zich nog in de testfase. In andere landen zijn überhaupt nog geen plannen.

40 procent martkaandeel

Volgens gegevens van Currence wordt zo'n 30 tot 40 procent van alle online aankopen afgerekend via iDeal. Daarmee zou het alleen de acceptgiro nog voor zich laten. De credit card is vorig jaar al ingehaald, terwijl die laatste juist nu al bij uitstek geschikt is voor betalingen over de grens. Consumenten zouden de kaartjes echter nog altijd niet vertrouwen, en winkeliers schuwen ze vanwege de hoge kosten.

Thuiswinkel.org had eerder dit jaar al gepleit voor een Europese online betalingsstandaard.