Vrijwel overal in Europa hebben de nationale telefoonbedrijven een monopolie op lokale telefoongesprekken. De tarieven zijn, volgens de initiatiefnemers van de actie, veel te hoog. Vergelijk Europa maar eens met de VS. Daar is het gebruikelijk dat er maandelijks een vast tarief wordt gerekend voor ongelimiteerd lokaal bellen.

Kosten voor het bellen met een modem naar het inbelpunt van de internetaanbieder vari�ren over heel Europa. Frankrijk zit ongeveer in het midden, daar betalen internetters 6 gulden per uur overdag en 2 gulden per uur in de daluren.

Nederland doet niet mee aan de actie, op de site van de organisatie staat het land van KPN-Telecom wel vermeldt als supporter.

Dit is de tweede boycot van telecombedrijven dit jaar waar meerdere Europese landen aan meedoen. In januari schakelden internetters in Belgi�, Spanje, Itali�, Groot-Brittanni� en Duitsland al massaal hun modems uit. Ook het plaatsen van een banner hoort tot de actiemogelijkheden.

Het grootste deel van de telecommunicatiebedrijven trekt zich niets aan van de acties. In Frankrijk en Spanje lijkt er echter wel wat te veranderen. France Telecom en Telefonica hebben allebei hun tarieven, marginaal, verlaagd.

De actievoerders ijveren voor een vast, laag maandelijks tarief voor lokale telefoontjes, zoals dat in de Verenigde Staten al lang bestaat. Telecombedrijven vrezen echter dat het net dan overbelast raakt en er geen bit meer over het netwerk kan zonder lange vertraging.