Het ziet er niet goed uit voor Europa op ICT-gebied. De Europese techsector is goed voor slechts 10 procent van de wereldwijde ICT-omzet, terwijl Europa ruim een kwart van de wereldwijde ICT-vraag voor zijn rekening neemt.

Geen enkele marktleider

Europese techbedrijven leggen het op alle fronten af tegen hun concurrenten in Amerika en Azië, zo blijkt uit een nieuwe studie van consultancybureau AT Kearney, waarover de Financial Times bericht.

Van de top 100 ICT-bedrijven hebben er 15 hun thuisbasis in Europa, maar geen enkele van die 15 is wereldwijd leider in zijn markt.

Fatale combinatie

Europa heeft een fatale combinatie van een versnipperde markt, hoge lonen, sterk achterblijvende investeringen en een gebrek aan hooggeschoolde ICT'ers, onderzoekers en ingenieurs.

“Europese structuren zijn niet ontworpen om bedrijven te helpen groeien", aldus analist Jan Stenger. Volgens hem is er een 5- of 10-jarenplan nodig om te bepalen in welke hightechmarkten Europa moet gaan leiden, zoals nanotech of medische technologie.

Zware taak Kroes

Eurocommissaris Neelie Kroes, die gaat over ICT, tracht de branche al jaren uit het slop te trekken via talloze plannen, subsidies en initiatieven. Tot nog toe blijken die op wereldschaal druppels op een gloeiende plaat en zakt Europa verder weg.