In Nederland heeft de Piratenpartij naar eigen zeggen 1 procent van de stemmen behaald, maar dat is bij lange na niet genoeg voor 1 van de 26 te verdelen zetels. Ter vergelijking: ook met 3,7 procent van de stemmen komt 50Plus niet over de kiesdrempel. In de gisteravond gepubliceerde uitslagen is de Piratenpartij in geen velden of wegen te bekennen.

In andere Europese landen is het niet veel beter gesteld met de piraten. Voor Zweden had de Piratenpartij twee zetels in de volksvertegenwoordiging, maar nu is 2,2 procent van de stemmen onvoldoende voor zelfs één zetel. In Finland haalde de partij, waar Pirate Bay-oprichter Peter Sunde op een zeteltje hoopte, slechts 0,7 procent van de stemmen.

Minimale scores

Verder is het beeld bedroevend: ook in het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Griekenland, Slovenië, Spanje en Hongarije komen de piratenpartijen niet verder dan in een vermelding in 'Overige partijen' die buiten de zetelverdeling vallen.

Afgelopen zaterdag was de Nederlandse afdeling nog hoopvol dat het alsnog goed zou komen en deelde het een sneer uit naar de landelijke media: "De manier waarop de pers over de politiek schrijft is te vergelijken met hoe een nerd vanuit zijn kelder over het weer zou denken. Zonder te weten wat voor weer het daadwerkelijk is geweest gaat deze nerd uit van de voorspellingen. Zonder om te kijken naar de verkiezingsuitslag baseert de pers zich op peilingen. De werkelijkheid wil nog wel eens afwijken van voorspellingen. Gelukkig maar, voor onze barbecue."

UPDATE: In Duitsland haalt de Piratenpartij wel degelijk de kiesdrempel. Met 1,4 procent van de stemmen komt 'Die Piratenpartei' met 1 zetel in het EP.