Met het geld uit Europa moeten 500.000 Nederlandse huishoudens aangesloten worden op glasvezel. De 125 miljoen euro van de Europese Investeringsbank wordt nog eens verdubbeld naar 250 miljoen euro door zes commerciële banken. Het geld is overigens een lening en dat is niet de eerste keer. Precies twee jaar geleden kreeg Reggefiber al een lening van 285 miljoen euro van de EIB, in samenwerking met onder meer ABN Amro en ING. Dat was voor de uitrol van glasvezel in 33 gemeenten. Ook nu zijn ABN Amro en ING betrokken, naast de Rabobank.

Glasvezelnet open voor andere operators

De KPN-dochter moet het glasvezelnetwerk als voorwaarde wel open stellen voor andere operators. Met de aansluiting van de 50 gemeenten zijn met Europees geld dan in totaal meer dan een miljoen huishoudens voorzien van glasvezel. Jan van Rooijen, financieel directeur van Reggefiber, zegt in een verklaring dat Reggefiber momenteel glasvezel aanlegt naar ruim 300.000 woningen per jaar. De glasvezelaansluitingen die nu met Europees geld worden aangelegd, moeten in 2015 zijn gerealiseerd.

De Europese Investeringsbank heeft beide leningen verstrekt omdat de plannen van Reggefiber aansluiten bij de doelstellingen van Eurocommissaris Neelie Kroes en haar Digitale Agenda. De Europese Investeringsbank is eigendom van de 27 EU-landen. De bank benadrukt dat het geld niet komt vanuit de EU-begroting, maar wordt geleend op de kapitaalmarkten. De lening aan Reggefiber kent “gunstige voorwaarden" omdat het gaat om een project dat aansluit bij de doelstellingen van het EU-beleid. De rente is bijvoorbeeld bijna kostendekkend; de bank handelt niet uit winstbejag.