De sector voor mobiele telefonie wordt aan banden gelegd. Al zes jaar zijn de roaming tarieven velen een doorn in het oog. Roamingtarieven worden berekend als iemand via een ander netwerk belt dan zijn eigen. Wat de klant hiervoor betaalt is vaak onduidelijk. De winstmarges die via roaming behaald worden variëren vaak van 300 tot 500 procent, aldus de EU.

Tegen regulering van de telecomtarieven is veel gelobbyd door de telecomindustrie. Strikte regels werken verstikkend, beperken de innovatie en concurrentie wat uiteindelijk nadelig zal zijn voor de consument, menen critici.

Zes maanden geleden waren veel EU-ministers nog niet voor prijsregulatie. EU-commissaris Viviane Reding (Informatiemaatschappij en Media) is blij dat de 25 Europese telecomministers nu besloten hebben om iets te doen aan de ondoorzichtige roamingtarieven.

Het Europees Parlement gaat zich nu buigen over de regulering van roamingtarieven. De regulering gaat van start als de 25 nationale EU-landen vervolgens instemmen met de voorstellen.