Het Europese Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin de Commissie wordt opgeroepen om met regelgeving te komen omtrent netneutraliteit. Het Parlement vindt dat “ongecensureerde toegang tot het open internet, mobiele telefoons en ICT's een invloed heeft gehad op de mensenrechten en fundamentele vrijheden".

Zorgen over toezicht

Het Parlement maakt zich zorgen over “coalities van regeringen en bedrijven om regelgevend toezicht en een verhoogde mate van overheids- en privétoezicht in te voeren voor het internet en telecommunicatie." De Europarlementariërs vinden bijvoorbeeld dat het blokkeren van websites en laatste redmiddel moet zijn en betreuren de druk binnen de EU om meer bevoegdheden daarvoor te creëren.

Het Parlement keert zich daarmee tagen ACTA-achtige verdragen waarin copyrightorganisaties samen met overheden meer controle proberen uit te oefenen op internethandel. Het EP ziet het internet als een belangrijke bron van handel en vindt juist daarom “dat digitale vrijheden en vrije handel gelijktijdig dienen te worden bevorderd en beschermd om de vrije uitwisseling van ideeën aan te moedigen en te ondersteunen".

Commissie tegen netneutraliteit

In 2011 bleek het Parlement massaal voor netneutraliteit te zijn. De EC wachtte ondertussen de bevindingen van toezichthouder BEREC af, dat onderzoek deed naar netneutraliteit. Afgelopen mei kwamen de resultaten naar buiten en bleek onder meer dat Europese providers massaal p2p-verkeer van klanten knepen.

Maar de Commissie stelt bij monde van Eurocommissaris Neelie Kroes dat het beter is om de markt vrij te houden en telecomwaakhonden meer macht te geven om in te grijpen bij klantmisbruik. Het Parlement ziet daar blijkbaar onvoldoende in en heeft vandaag een resolutie aangenomen waarin regelgeving omtrent netneutraliteit wordt geëist.

Boekje te buiten

Kroes is overigens wel voorstander van om Deep Packet Inspection te reguleren waarmee IP-verkeer wordt gemonitord en gefilterd. De VN heeft DPI juist onlangs omarmd op de ITU-conferentie in Dubai en officieel gestandaardiseerd. De DPI-standaard van de ITU is omstreden, omdat de telecomorganisatie zich nu met packet-switching en internetverkeer bezighoudt en daardoor zijn boekje ver te buiten gaat.

De resolutie lijkt ook een schot richting de telecomorganisatie van de VN. De ITU voert nu een conferentie over telecommunicatie waarin voorstellen besproken worden waarin internationale regelgeving wordt besproken die van invloed is op internetcommunicatie. Het Europarlement spreekt zich in de resolutie uit tegen meer toezicht op telecommunicatie.