Dat heeft het Europese Hof van Eerste Aanleg maandag bepaald. De Amerikaanse softwaregigant moet concurrenten meer informatie geven over de manier waarop zijn serversoftware werkt.

De Europese Commissie heeft op belangrijke punten gelijk gekregen. De boete en de maatregelen die Brussel aan Microsoft heeft opgelegd om monopoliemisbruik in de toekomst te voorkomen, zijn gerechtvaardigd, stelt het Europese Hof.

Toch heeft de Europese Commissie op één punt ongelijk gekregen. Brussel liet Microsoft opdraaien voor alle kosten die gepaard gingen met het aantrekken van een onafhankelijke partij die toeziet op de informatie en de documenten die door Microsoft worden overhandigd. Bovendien moest Microsoft ook het grootste deel van de juridische kosten van de Commissie vergoeden.

Volgens het Hof is het onterecht dat Microsoft al die kosten door de softwarefabrikant worden betaald. De rechter heeft nu bepaald dat de Europese Commissie een deel van de kosten voor zijn rekening moet nemen.

Microsofts-topadvocaat Brad Smith zegt in een eerste reactie dat hij de uitspraak zorgvuldig wil bestuderen. "Als er aanvullende eisen zijn waaraan we moeten voldoen, dan zullen we stappen ondernemen en die regels respecteren."

Overwinning

De uitspraak is een belangrijke overwinning behaald in de antitrustzaak die al jaren in Brussel voortduurt.

De Europese Commissie oordeelde in het voorjaar van 2004 dat Microsoft de antitrustregels in Europa had overtreden en concurrenten heeft benadeeld. De Commissie legde de softwaregigant een recordboete op van 497 miljoen euro. Ook werd Microsoft opgedragen om een versie van Windows uit te geven zonder Media Player en meer openheid te geven over de werking van zijn serversoftware. In de zomder van 2006 kreeg Microsoft er nog een boete van 280,5 miljoen euro bovenop wegens het onvoldoende naleven van het vonnis.

De antitrustzaak die de Europese Commissie aanspande is in december 1998 gestart naar aanleiding van klachten van Sun Microsystems. De klachten gingen onder meer over het bundelen van Windows Media Player met Windows enerzijds, en over de gebrekkige levering van technische informatie aan concurrenten anderzijds, waardoor deze moeilijk software konden bouwen die goed samenwerkte met Windows.

Reacties

Microsoft-advocaat Brad Smith en Eurocommissaris Neelie Kroes reageerden op de uitspraak in het hoger beroep. Hun reacties zijn te zien in de Webwereld-video die de gebeurtenissen van maandag samenvat.